Slik velger du nybegynnergitar

forside
Å spille gitar er en morsom og hyggelig aktivitet for folk i alle aldre, men det kan være en utfordring å kjøpe den første gitaren.
Når du skal kjøpe en nybegynnergitar er det noen valg du må ta.
Skal du kjøpe barnestørrelse eller full størrelse, ny eller brukt, elektrisk eller akustisk, med nylonstrenger eller stålstrenger?
Jeg har laget denne veiledningen for å hjelpe deg med disse valgene.

Størrelse
tre_gitarer

Både elektriske og akustiske gitarer kommer i ulike størrelser, og du bør velge gitar basert på personens alder og størrelse.
En gitar som er for liten er nesten like ubehagelig å spille på som en som er for stor.

Ca 5-7 år         – ½ størrelse
Ca 8-11 år       – ¾ størrelse
Ca 12-voksen – full størrelse

Det beste er å prøve gitarer hos en musikkforhandler.

Akustisk gitar
to_gitarer
Det finnes to typer akustisk gitar: nylonstrenger og stålstrenger.
Gitar med nylonstrenger heter klassisk gitar og er mest brukt i følgende stilarter: klassisk, viser, latinamerikansk og noe jazz og popmusikk.
Nylonstrenger er mykere å klemme inn enn stålstrenger, så jeg vil anbefale denne gitartypen til barn.
Stålstrengsgitar, også kalt western-gitar blir mest brukt i følgende stilarter: pop, rock, country og blues.
Stålstrengene er litt hardere mot fingertuppene, men man kan også gjøre denne gitartypen lettere å spille på:

• Sett på tynne strenger som for eksempel .010-strengesett.
  • Lever gitaren til en musikkforhandler og få den justert så strengene ligger tett ned mot gripebrettet.

Husk at man ikke kan sette på nylonstrenger på en stålstrengsgitar eller motsatt.

Elektrisk gitar
rød_elgitar_liggende

En nybegynner kan fint starte med en elektrisk gitar. Hvis man ønsker å spille blues, rock, heavy-metal, country eller jazz kan elgitar være et alternativ.
Ulempene med denne gitartypen er at prisnivået blir litt høyere fordi man også må kjøpe en gitarforsterker, og at den ikke er like portabel av samme årsak.
Fordelene er at den er lettspilt og gir muligheter for å bruke effekter.

Brukt eller ny gitar
Som nybegynner, og spesielt til barn, kan man vurdere å kjøpe brukt gitar.
På finn.no kan man finne brukte gitarer for under tusenlappen som er fine for nybegynnere.
Trykk for eksempel her for å se gitarutstyr som er til salgs i Østfold for under tusen kroner akkurat nå.

En ny gitar koster fra ca tusen kroner og oppover. Ofte selger forhandlerne pakker med gitar, bag, stemmeboks osv. til en bra pris.
Ønsker man å legge litt mer penger i gitaren øker kvaliteten; man får som regel det man betaler for.
Dyrere akustiske gitarer har gjerne lokk av heltre som gir bedre klang og de har bedre kvalitet på mekanikk osv.
Har man lyst til å satse på gitarspillingen bør man legge litt ekstra penger i gitaren.

Låne eller leie gitar
En annen mulighet er å låne gitar av bekjente eller å leie. På noen gitarkurs kan man også leie gitar under kurset for en billig penge 🙂 .

Lykke til med å finne din første gitar!